Vrijwilligerswerk in coronatijd
We mogen steeds een beetje meer. Naar school, buiten sporten of naar een restaurant. Het geeft ons weer iets meer vrijheid. Wellicht ook het moment om te kijken hoe je iemand kan helpen in deze tijd, mocht je dat willen. Houd daarbij altijd wel in het achter hoofd of iets op afstand of ook digitaal kan, want dat is nog steeds het advies.
In de buitenlucht of op afstand kan je al iemand helpen en met een beetje creativiteit kom je er dan wel. Een aantal voorbeelden:
- Houd digitaal contact: met (video) bellen of Whatsapp kan met allerlei maatjes contact worden gehouden met iemand die zich alleen voelt. Er zijn inmiddels veel gratis goede tools beschikbaar om dit te doen zoals Google Meet of Facetime.
- In de buitenlucht: buitenklussen, bijvoorbeeld in de tuin, zijn perfect met dit mooie weer en kun je op 1,5 meter afstand ook samen doen. Of voer eens een tuinpadgesprek net als Toos.
- Online hulp: Ben jij heel goed in marketing, social media of iets anders? Misschien kan jij wel een vereniging hepen met bijvoorbeeld hun social mediastrategie. Of biedt op afstand online hulp met taal- en huiswerkactiviteiten.
Toch binnenshuis helpen?
Er zullen ook hulpvragen op onze website staan waar hulp in huis gewenst is, om bijvoorbeeld iets op te hangen of te helpen met het in elkaar zetten van een kast. Zorg dan dat je binnenshuis 1,5 meter afstand kunt houden, dit is misschien een beetje raar in het begin, maar het is voor jouw veiligheid en die van de hulpvrager. Hoor je tot de risicogroep? Dan adviseren we je om op dit moment niet binnenshuis iemand te helpen of om hulp te vragen.
Wij zullen ook regelmatig de hulpvragen screenen om te kijken of dit op dit moment uitgevoerd kan worden met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM.
Helpen bij een organisatie?
Wij verzoeken alle organisatie die hulpvragen plaatsen om aan te geven in hun advertentieteksten welke maatregelen zij hebben genomen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Mocht dit niet in de hulpvraag staan kan je dit natuurlijk altijd vragen bij het eerste contact.
In alle gevallen blijft het wel belangrijk dat je je houdt aan de richtlijnen van het RIVM:
- Was je handen regelmatig. Of gebruik handen desinfecterende gel. Zeker na elk contact.
- 20-30 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen
- Voordat je naar buiten gaat en als je weer terug komt van je vrijwilligerswerk
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
- Schud geen handen.
- Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
- Op tijd komen (niet te vroeg, niet te laat).
- Ben je ziek?:
- Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
- Heb je ook koorts en/of last van benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als je 24 uur lang geen klachten hebt, mag je weer naar buiten. Dit geldt ook als een huisgenoot van jou koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, maar jij (nog) niet.
Ondanks deze maatregelen maakt helpen nog steeds happy. Juist in deze tijd, waarin jouw hulp hard nodig is. Je bent een topper!