"Samen is leuker!"
Ben jij op zoek naar iemand om samen iets te ondernemen? Of vind je het belangrijk dat iedereen bij iemand terecht kan? Samen een museum verkennen, een goed gesprek hebben of genieten van een kop koffie op een terrasje? Samen is leuker, daarom is er deze website! Wij zorgen voor een optimale match door persoonlijke koppeling. Dus aan jou de keuze, wil jij een:
Maatje zoeken Maatje worden Als organisatie deelnemen
Waarom maatje worden
Maatje word je voor iemand die wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Op het eerste gezicht zie je het niet gelijk, maar er zijn heel veel mensen in Vijfheerenlanden die behoefte hebben aan tijdelijke ondersteuning. Dit kan zijn omdat ze weinig de deur uit kunnen of weinig contact hebben, omdat ze chronisch ziek of mantelzorger zijn, mobiliteitsproblemen hebben, de Nederlandse taal niet of nauwelijks spreken, eenzaam zijn, psychische problemen of een burn-out hebben. Een maatje kan dan gezelschap of ondersteuning bieden. Dat kan op heel veel manieren: samen koffie drinken, wandelen of hardlopen, voorlezen, boekhouden, taallessen, theater en nog veel meer. Hoe lang je maatje bent, varieert. Van 3 maanden tot 2 jaar, je kiest zelf wat bij jou past. Samen spreek je af, hoe vaak je elkaar ziet.
Als maatje kun je iets betekenen voor een ander én voor jezelf
- Je ontmoet nieuwe mensen
- Je kunt je talenten en kwaliteiten inzetten
- Je doet nieuwe kennis en vaardigheden op
- Het is nuttig, leerzaam en gezellig
- Je kunt met jouw tijd en inzet een ander blij maken
- Het geeft voldoening om iets voor een ander te doen
- Het kost niet veel tijd, vaak kan het op flexibele basis.
Nieuwsgierig? Ontdek hier wie er op zoek zijn naar een maatje!
Wederzijds plezier
Bij maatjes staan menselijkheid en gelijkwaardigheid centraal. Het draait om persoonlijk contact. Warmte, humor, aandacht, tijd, respect en begrip zijn belangrijk. Maatjes voelen zich allebei beter door hun ontmoetingen.
Benieuwd wat maatjes zijn betekent? Lees het verhaal van maatjes Lisa en Marlinda hier.
Nog meer maatjes verhalen lezen? Op de website van het OranjeFonds kun je er nog meer lezen en beluisteren.
Veelgestelde vragen
- Wat voor verschillende maatjes zijn er?
Er zijn heel veel soorten maatjes en maatjesprojecten. En al die verschillende projecten hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat er regelmatig een-op-een contact plaatsvindt tussen een vrijwilliger en iemand die tijdelijk aandacht, ondersteuning of begeleiding kan gebruiken. Soms heten de projecten Maatjesproject, maar er zijn ook Vriendendiensten, Buddyzorg, Mentorprojecten of coachprojecten. Vaak verschillen deze van opzet, duur en doelgroep. Zo zijn er projecten speciaal voor scholieren en weer andere speciaal voor nieuwkomers.
- Hoe lang bestaan er al maatjes?
- Maatjes ontstonden halverwege de jaren tachtig, rond de uitbraak van de ziekte aids. Toen professionele gezondheidszorg aan aids-patiënten tekort schoot, sprongen vrienden en anderen in voor ondersteuning, psychosociale hulp of gewoon voor het ondernemen van een ontspannende activiteit. Deze 'buddy's' hebben model gestaan voor veel maatjesprojecten die volgden.
- Kan ik iemand aanmelden die een maatje zoekt?
- Zoek je een maatje voor iemand? Dan ben je ook van harte welkom op deze site. Je vindt hier heel veel verschillende organisaties én buurtgenoten die kunnen helpen. Door te registreren op deze website, kun jij ook een maatje aanvragen.
- Er zijn geen maatjes(aanvragen) in mijn buurt. Wat nu?
- Geen zorgen, we hebben maar liefst 3 tips om je op weg te helpen.
Tip 1: In het zoekresultaat zie je ook maatjes(aanvragen) die iets verder van je vandaan zijn. Bij interesse kun je contact opnemen en aangeven dat je iets verder weg woont en of dit een bezwaar is.
Tip 2: Voer een andere postcode of woonplaats in. Grote kans dat iets verder weg, de plaats waar je werkt of een andere plaats waar je regelmatig komt, er wel passende maatjes(aanvragen) op je wachten.
Tip 3: Probeer eens om te denken! Als je op zoek bent naar een maatje, kun je zelf ook maatje worden! Bekijk hier alle actuele maatjes aanvragen.