Theo zocht een maatje voor gezelschap en samen dingen te ondernemen. André reageerde op de hulpvraag. ‘Om soms koffie te drinken en te praten’. Eigenlijk vond Theo die reactie een beetje soft, maar toch gingen ze samen een kop koffie drinken.
André is directeur van een school, voelt zich gezegend en wil graag wat teruggeven. Daarom reageerde hij op de hulpvraag van Theo.
Theo woont nu ongeveer 17 jaar in Vianen. Hiervoor had hij een goedlopende winkel en distributiebedrijf. Door een hersenziekte wordt zijn motoriek steeds verder aangetast en worden dagelijkse taken steeds lastiger.
‘Het is belangrijk dat er een klik is’
Dat eerste kopje koffie bleek een succes, want inmiddels zijn Theo en André al bijna een half jaar maatjes en zien ze elkaar ongeveer 1x in de week. ‘Het is belangrijk dat het klikt, zegt Theo, en dat er humor is, als dat er niet is gaat het niet werken’. En dat het klikt is te merken. Er worden over en weer grapjes gemaakt en ze gaan op een natuurlijke en respectvolle manier met elkaar om. In de afgelopen maanden hebben ze samen al veel ondernomen. Samen naar Javier Guzman, op pad om ergens kersen te eten en naar de kringloopwinkel. ‘Laatst toen het regende zijn we met de auto door Utrecht gereden om te bekijken wat er allemaal veranderd is’ zegt André
‘Aan de keukentafel hebben we de hele wereld al veranderd’
Ze gaan niet altijd op pad, maar blijven ook regelmatig thuis en praten dan over van alles. Andre: ‘Dat gaat lang niet altijd over Theo zijn ziekte. Qua leeftijd liggen we niet zover van elkaar en we hebben allebei een zoon. Dus we praten over van alles en nog wat, de gesprekken gaan gewoon vanzelf. Samen aan de keukentafel hebben we de hele wereld al veranderd’.
André helpt Theo ook met zijn volgende stap. Theo: ‘Ik weet dat ik op een gegeven moment niet meer alleen kan wonen in dit huis en ben nu aan het kijken waar ik straks kan gaan wonen, dan is het fijn als er iemand meegaat en we samen kunnen kijken wat voor mij het beste is’.
André en Theo hopen dat ze zo nog een tijdje samen dingen kunnen ondernemen en goede gesprekken kunnen houden. Ze hopen dan ook dat zijn volgende thuis in de buurt van Vianen blijft. Andre: ‘Dan blijft het makkelijker om elkaar te zien en contact te houden’.
Over Maatjes voor Elkaar
Maatjes voor Elkaar is onderdeel van Vianen voor Elkaar. Maatje word je voor iemand die wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze weinig de deur uit kunnen, de Nederlandse taal niet of nauwelijks spreken of psychische problemen hebben. Een maatje kan dan gezelschap of ondersteuning bieden. Dat kan op heel veel manieren: samen koffie drinken, wandelen of hardlopen, voorlezen, boekhouden, taallessen, theater en nog veel meer. Meer informatie op: https://www.vhlvoorelkaar.nl/maatjes
Sprong in het diepe
Sprong in het diepe Milan (19) kwam er door vrijwilligerswerk achter dat hij helemaal niet happy werd van Informatica. Hij vond zijn passie en plezier in het helpen van kinderen. Op het laatste moment veranderde hij zelfs nog zijn studiekeuze, en nu doet hij iets waar hij echt blij van wordt."Ik wilde iets goeds doen met mijn tijd, dus ben ik gaan zoeken naar vrijwilligerswerk. NLvoorelkaar was de eerste website die ik vond en via deze site heb ik contact opgenomen met het logeerhuis in Huizen. Het leek me altijd al wel leuk om iets met kinderen te doen. Dit zijn kinderen met een beperking, dus voor mij een grote uitdaging. Ik vond dat ik mezelf wel eens letterlijk en figuurlijk in het diepe mocht gooien, dus heb ik een bericht gestuurd.Nu zwem ik elke week op zaterdag met een groepje kinderen. Eerst help en eet ik mee tijdens de lunch en dan lopen we naar het zwembad. Indien nodig help ik bij het omkleden. Vervolgens ga ik dan lekker zwemmen met mijn groepje. We gaan overgooien met opblaasballen, en van bommetjes krijgen sommige kids geen genoeg! Nu studeer ik iets wat ik diep van binnen echt wil De kinderen vinden het superleuk dat ik er altijd ben, en van de begeleiders krijg ik ook heel veel waardering. Dit geeft mij veel voldoening. Daarnaast ben ik erachter gekomen dat ik deze doelgroep erg leuk vind, iets wat ik eerder nog niet wist. Ik heb er op het laatste moment zelfs voor gekozen om mijn studiekeuze aan te passen. Nu studeer ik iets wat ik diep van binnen echt wil.Ik zou iedereen aanraden om eens buiten je eigen comfort zone te stappen en vrijwilligerswerk te proberen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar zo leerzaam en leuk. Je ontdekt een heel andere wereld die je anders misschien niet had gezien. Nu ben ik gelukkiger dan ooit, elke zaterdag weer opnieuw."Voor meer sportieve klussen klik dan hier Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal